Beviljade medel 2020
Här är de medel som beviljades för Branschutvecklingspengen 2020. De projekt där ytterligare beskrivningar eller resultat finns har länkar vidare.

Urvalskriterier 2020
Nytt för i år är att kriterierna skiljer sig åt mellan djurslagen gris, nöt och lamm. Kriterierna är satta utifrån varje djurslags behov och utmaningar.
Kriterier för utlysning för gris
- Konsumtionshöjande åtgärder för svenskt griskött
Kriterier för utlysning för nöt
- Projekt som leder till ökad lönsamhet, såväl på gårdsnivå som inom näringen för nötkött
- Projekt som säkrar fortsatt låg förbrukning av antibiotika inom svensk nötköttsproduktion
- Projekt som leder till förbättrat klimatavtryck och ökad hållbarhet inom svensk nötköttsproduktion
- Projekt som marknadsför den svenska modellen och de mervärden som finns inom svensk nötköttsproduktion
Kriterier för utlysning för lamm
- Undersöka möjligheten att införa en extra slaktkategori på svenska slakterier mellan lamm och får
Gemensamt för alla djurslag
- Projekt som är innovativa och nytänkande
- Projekt som uppmuntrar samarbete mellan flera aktörer som genomför projekten och bidrar till finansiering
- Projekt som bidrar till lönsamhet i hela värdekedjan
De beviljade projekten ska stötta de nationella Handlingsplanerna och bidra till en ökad lönsamhet inom branscherna för gris, nöt och lamm. En beslutsgrupp bestående av Svenska Köttföretagen, Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet och LRF Kött har beslutat om vilka projekt som har beviljats medel.
Beviljade medel 2020
Sökande | Vad avser projektet? | Djurslag |
---|---|---|
Anna Jamieson, Tumbo Adventures | Uppdatering av innehållet i läroboken Nötkött | Nöt |
Karin Persson Waller, SVA | Fästingburna sjukdomar – ett hot mot betande nötkreatur i ett varmare klimat | Nöt |
Serina Ahlgren, Rise | Att sätta siffror på biodiversitet – en förstudie | Nöt |
Mikaela Jardstedt, SLU | Metanreducerande fodertillskott till nötkreatur – kostnad i olika uppfödningsmodeller i nötkött | Nöt |
Jeanette Elander, Sveriges Grisföretagare | Kommunikation/Marknadsföring/Ökad konsumtion Svenskt Griskött | Gris |
Theres Strand, Svenska Köttföretagen | Förbättrad kvalitet på detaljer av svenskt griskött som används till charkproduktion | Gris |
Theres Strand, Svenska Köttföretagen | Minskad viktspridning inom svensk grisproduktion för jämnare detaljer som leder till en ökad konsumtion av svenskt griskött | Gris |
Theo den Braver, Gård & Djurhälsan | Ungfår! Vinst eller förlust? | Lamm |
Viktoria Östlund, LRF | Lammlyftet 2,0 | Lamm |
Vill du veta mer?
Theres Strand
Vice VD
Telefon :
010–130 89 05
Mobil :
070–385 45 10
E-post :
theres.strand@kottforetagen.se