Klimat och kretslopp
Svensk köttproduktion är en del av omställningen för mer hållbar livsmedelsproduktion i enlighet med Agenda 2030. För Svenska Köttföretagen är alla tre hållbarhetsperspektiven i fokus när vi driver frågor inom klimat och kretslopp.
Med rätt åtgärder klarar vi av att både bibehålla konkurrenskraft och steg för steg ta oss mot de nationella klimatmålen. Kött från Sverige har hög trovärdighet både vad gäller hållbarhet och djuromsorg, ett förtroende att värna och utveckla.
Klimatåtgärder på slakteri
På slakterierna förfinas hela tiden arbetet kring hållbarhet. Ekonomisk- och miljömässig hållbarhet går många gånger hand i hand där samma åtgärder bidrar till såväl minskad klimatpåverkan som förbättrad lönsamhet.
Klimatåtgärder på gård
På gården finns mycket som påverkar miljö och klimat, både negativt genom ökat klimatavtryck och positivt genom bidraget till viktiga ekosystemtjänster i samhället. Kretsloppstanken är en naturlig utgångspunkt i köttföretagares hållbarhetsstrategi.
Klimatsmart protein- och aminosyraförsörjning
Under åren 2018-2021 har de Nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm haft fokus på just klimat och kretslopp. Ett av fem målområden som diskuterats och utretts med representanter från hela värdekedjan är val och produktion av foder. Hur kan vi stimulera en ökad andel klimatsmart protein- och aminosyraförsörjning? Utgångspunkten har varit att ge goda exempel på odlade inhemska grödor, biprodukter från industri och hållbart producerad soja. Nu finns utvalda grödors innehåll av råprotein, lysin, metionin, dels och delvis förfruktsvärde, gödslingsbehov samt avkastning i kilo per hektar redovisade tillsammans med värde för koldioxidekvivalenter. Läs mer här >>>