Hem / Om oss / Ägare och dotterbolag

Om oss

Ägare och dotterbolag

Svenska Köttföretagen ägs av de åtta största slakterierna i Sverige som står för en stor andel av det slaktade svenska gris- nöt- och lammköttet. Vi företräder den gren av livsmedelssktorn med störst omsättning och vårt verksamhetsområde har en stor bredd tack vare våra ägare och dotterbolag.

Läs mer

Ägare

Svenska Köttföretagen är ett bransch- och utvecklingsbolag som ägs av de största slakterierna i Sverige. Vårt uppdrag är att öka lönsamheten och skapa goda förutsättningar för våra kunder och ägare. Detta gör vi genom att leverera grissemin, livdjur och branschutveckling i världsklass.

Läs mer

Svenska Köttföretagens styrelse

Svenska Köttföretagen styrelse består av:

  • Viktor Tornberg, KLS AB, Ordförande
  • Magnus Lindholm, HKScan AB
  • Stefan Kylén, Skövde slakteri AB
  • Frederick Larsson, AJ Dahlbergs slakteri
  • Magnus Nilsson, Nyhléns Hugosons AB
  • Roger Olsson, Ginsten Slakteri AB
  • Thomas Östlund, Protos AB
  • Mats Larsson, Närke slakteri AB

Konsumentfrågor

Svenskt Kött, en varumärkesoberoende organisation, arbetar med att ge konsumenter kunskap, stärka tilliten och skapa förtroende för svenskt kött och svensk köttproduktion. De berättar varför svenskt nöt-, gris-, och lammkött är det självklara valet när man handlar i butik och äter ute. Svenska Köttföretagen har också ett nära samarbete med Svenskmärkning AB som ägs av ägs av Livsmedelsföretagen LI, Svensk Dagligvaruhandel och LRF. Den frivilliga ursprungsmärkningen Kött från Sverige används på svenskproducerat helt kött och charkuterier för att göra det enkelt för konsumenten att välja svenskt i butiken och på restaurangen.

Köttrasavel

Svensk Köttrasprövning individprövar köttrastjurar. Individprövning innebär att de tjurar, som skall avelsvärderas, föds upp på en prövningsstation i ett gemensamt stall. Genom att de testas samtidigt, i samma miljö, eliminerar man så långt som det är möjligt påverkan av miljön. Det innebär att de skillnader som tjurarna visar för olika egenskaper huvudsakligen beror på deras olika genetiska kapacitet. Individprövningen är officiell och följer Jordbruksverkets rambestämmelser. Varje prövningsomgång avslutas med en auktion av de prövade och godkända tjurarna.

Utbildning och rådgivning

Gård & Djurhälsan driver utveckling och rådgivning inom djurhälsa, smittskydd, produktion och lönsamhet. Friska djur och välmående gårdar, är nämligen varandras förutsättningar.

Läs mer

Relaterat