Kvalitet och ursprung
Meat Standard Sweden Lamm
Lammlyftet samlade branschen och initierade arbetet med att ytterligare höja kvaliteten på svenskt lammkött. Något som behövs för att öka konkurrenskraften inom näringen. Det finns en efterfrågan på svenskt lamm och med en svensk kvalitetsstandard ökas mervärdet av att välja svenskt framför importkött. Ett konkret vetenskapligt grundat arbete har resulterat i att det idag finns en svensk standard för lammköttskvalitet: Meat Standard Sweden lamm (MSS lamm).

Meat Standard Sweden Lamm omfattar parametrar som påverkar lammköttskvalitet. Detta oberoende av lammras eller uppfödningsmodell.
Ett ubildningsmaterial finns framtaget som beskriver på vilket sätt dessa parametrar påverkar ätkvalitet och hur du kan arbeta för att höja nivån på kvalitetsarbetet på gård och på slakteri.
Följande parametrar finns beskrivna i MSS Lamm verktyget:
- Kön
- Storlek på slaktkroppen
- Konformation
- Fettmängd
- Ålder vid slakt
- Levande tillväxt två veckor före slakt
- Slaktkroppens renhet
MSS Lamm togs fram inom ramen för Lammlyftet, ett EIP-agri projekt. Där fanns hela produktionskedjan representerad. Följande företag och organisationer har varit delaktiga i arbetet: LRF, Svenska Fåravelsförbundet, Lammköttsproducenterna, SLU, Svenska Köttföretagen, HKScan, KLS Ugglarps, Gotlands Slagteri, Glada Fåret, Svenska Leicesterfårföreningen, Menigo, Martin&Servera och Svenskt Kött. Tjänster har köpts in från Hushållningssällskapet. Projektet är numera avslutat och kvalitetsstandarden MSS Lamm ägs och drivs av Svenska Köttföretagen.

Kontaktpersoner
Theres Strand
Vice VD