PSE (Pale, Soft, Executive) är ett kvalitetsproblem som minskar värdet på skinkämnen, framförallt i produktion av tunnskivade charkprodukter. Då 70% av grisen går till charkframställning, är det en väsentlig faktor för lönsamheten. Rapporten ses av författarna som ett delresultat i att finna lösningar på PSE-förekomst i svenskt fläskkött.
2020 startades studien där Sveriges Lantbruksuniversitet med stöd från Branschutvecklingspengen fick i uppdrag att visa på lämpliga åtgärder i slakteriledet. Det finns utmaningar i att identifiera PSE-problemets storlek, eftersom PSE blir synligt först vid styckningen. Studien ger trots det svar på avgörande faktorer som kan kopplas till förekomst av PSE-liknande zoner i skinkan. Åtgärderna handlar om att säkerställa en effektiv kylningsprocess genom lägre kyltemperatur, högre vindhastighet och optimerat luftflöde.
Nu finns hela slutrapporten publicerad på Svenska Köttföretagens webbsida. Pressmeddelande finns att läsa här >>>