Hem / Aktuellt / Genetikens betydelse för köttets kvalitet och hållbarhet

2023-04-14

Genetikens betydelse för köttets kvalitet och hållbarhet

I avelsarbetet är det viktigt att tillgodose alla delar i hela kedjan från producent till konsument. Att köttet är gott och ser gott ut är viktigt för konsumenten. För detaljhandeln är det viktigt med lång hållbarhetstid och bibehållet utseende så länge köttet ligger i disken. Hållbarhetstid och kvalitet på köttet påverkas av flera olika faktorer i hela kedjan, som t ex utfodring, genetik, pH, temperatur och förpackningstyp mm.

Definitionen på hållbarhet är ”den tidpunkt då köttet har passerat acceptabel bakteriehalt och oacceptabel lukt, smak eller fysiskt utseende”. En förlängd hållbarhet på köttet skulle möjliggöra ett minskat matsvinn genom att en mindre andel ”gammalt” kött skulle behöva slängas. Till exempel, i butik, kan köttet bli matt och bli brun i färgen efter ett par dagar. Färg är det första konsumenter tittar på när de bedömer och väljer köttbit. Genom att förlänga tiden det tar innan köttbiten ändrar färg, så skulle den vara attraktiv längre.

Topigs Norsvin arbetar med producenter och livsmedelsföretag för att hjälpa till att förbättra hållbarheten. Det görs bland annat genom att inkludera egenskaper i avelsmålet som är kopplade till köttkvalitet (t.ex. droppsvinn och galtlukt), regelbundet övervaka egenskaper som pH och färg och ge råd om utfodring och hantering före slakt för att optimera produktkvaliteten. Det långsiktiga målet med avelsarbetet för köttkvalitet är att säkerställa att genetiken bidrar till produkter med maximal hållbarhet.

I Topigs Norsvins online magazine Progress kan du läsa mer om hur de arbetar med kött och köttkvalitet.

Läs mer aktuellt

Visar alla

  • Alla
  • Djuromsorg
  • Grisgenetik
  • Klimat
  • Köttbranschen
  • Kretslopp
  • Kvalitet
  • Livdjur
  • Semin
  • Slakt
  • Ursprung