De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) uppdateras regelbundet och nytt för uppdateringen som skett 2023 är att de inte bara tar hänsyn till näringsintag utan även beaktar miljömässig hållbarhet och klimateffekter av näringsintaget. Näringsrekommendationerna används i sin tur av Livsmedelsverket för att sätta upp kostrekommendationer. NNR har även stor påverkan på menyerna i de offentliga köken (skola, vård- och omsorg). Med de nya miljöaspekterna i NNR kommer förmodligen rekommendationen på dagligt intag av rött kött att sänkas från max 500g per person och vecka till max 350g per person och vecka. Svenskt Kött beviljades därmed genom Branschutvecklingspengen 2023 medel för att driva projektet Opinionsbildning NNR 2023.
Svenskt Kött har i projektet samarbetat med både LRF Kött och KCF för att optimera resurser och jobba mot flera målgrupper. Tillsammans har de haft ett arbete för att nå både konsumenter, politiker och beslutsfattare. Genom olika aktiviteter har de väckt viktiga frågor och diskussioner i flera forum. Bland annat hur hållbarhetsambitioner ska förhålla sig till hälsa och hur ska hållbarhet och hälsa förhålla sig till produktion?
De svenska kostråden är inte satta än men har vart ute på remiss, så det återstår att se vad resultatet blir. Vi kan dock säga att konsumenternas inställning till kött är klart positivare än innan. I Svenskt Kötts konsumentundersökningar som genomförs årligen har svaret ”för egen hälsas skull” på frågan varför man inte äter kött minskat från 39% 2023 till 34% 2024. Samtidigt så har samma svar fast på frågan varför man har ökat sitt köttintag ökat från 32% till 63%.
Är du intresserad av att läsa mer om vad Projekt Opinionsbildning NNR 2023 har inneburit så finns hela slutrapporten här.
Har du frågor gällande Branschutvecklingspengen kontakta Ida Hansen, ida.hansen@kottforetagen.se