Hem / Pressrum / Slaktgrisar i storgrupp – vad behöver man tänka på?

2024-02-20

Slaktgrisar i storgrupp – vad behöver man tänka på?

Under senare tid har en ny innovativ lösning för hållande av slaktgrisar i lösdrift i stora grupper skapat intresse i branschen. Systemet är utformat med en sorteringsvåg och i Sverige idag finns exempel både med konventionell och ekologisk slaktgrisproduktion. Ännu är kunskap kopplat till djuromsorg och arbetsmiljö begränsad. Sveriges Lantbruksuniversitet har nyligen avslutat ett projekt som belyser fördelar och nackdelar med slaktgrisar i storgrupp.

Syftet med projektet har varit att kunna ge välgrundade råd till grisproducenter som funderar på lösningar som bygger på slaktgrisar i lösdrift och sorteringsvåg.

– En kombination av större tillgänglig yta för grisar i storgrupp och en sorteringsvåg som styr utfodring och automatisk utsortering av djur innebär förändringar för både djur och djurskötare. Det öppnar upp för mer avancerad produktionsuppföljning, men kan också innebära påverkan på miljön i stallet. Detta har vi nu tittat närmare på.
Rebecka Westin, SLU

Praktiska råd lämnas i rapporten
Det handlar bland annat om vikten av en väl genomarbetad träningsperiod. Olika utfodringsmetoder har jämförts och rådet som ges är att investera i torrutfodring och fri utfodring. De gårdar som använder individmärkning ser fördelar av att snabbt upptäcka avvikelser på individnivå. Planera för hur strötilldelning ska ske när halmvagn inte är ett alternativ. Flera praktiska råd finns att läsa i projektets slutrapport.

Branschutvecklingspengen finansierade projektet
Projektet möjliggjordes genom finansiering från Branschutvecklingspengen. Slutrapporten och en fördjupade nyhet finns att läsa här på Svenska Köttföretagens webbsida.

Inom kort öppnar vi den årliga utlysningen från Branschutvecklingspengen. Med dessa utvecklingsmedel kan riktade insatser göras för svensk lamm-, nöt-, och grisproduktion. Den är öppen för rådgivare, forskare, veterinärer, producenter och entreprenörer som har idéer om hur vi ser till att hålla svensk köttproduktion i framkant.
Ulrika Åkesson, Svenska Köttföretagen

Relaterade länkar

Vill du veta mer?

Hans Agné

VD

Telefon : 010–130 89 01