2024-06-20
Tre miljoner kronor för ökad lönsamhet i hela värdekedjan och på resurshushållning inom gris-, nöt-, och lammproduktion
Årets utlysning i form av Branschutvecklingspengen med fokus på ökad djuromsorg och förbättrad produktion och lönsamhet i hela värdekedjan har avslutats.
Svenska Köttföretagen, som ägs av 90% av slakteribranschen, har ansvaret för att samla in medel och ta emot ansökningar till Branschutvecklingspengen. Ansökningarna behandlas sedan av tre olika beslutsgrupper för gris, nöt och lamm. I beslutsgrupperna ingår representanter från djurslagsföreningarna för gris, nöt och lamm, LRF, Svenska Köttföretagen, foderindustrin, rådgivning och handeln.
Genom åren har stödet från Sveriges köttbönder bidragit till konkreta insatser för svensk köttproduktion. I årets utlysning har man särskilt fokuserat på att öka lönsamheten i hela värdekedjan och på resurshushållning.
– Vi är glada att kunna erbjuda medel till 10 intressanta och viktiga projekt som är avgörande för utvecklingen av den svenska köttproduktionen.
VD
Hans Agné
Många av projekten innebär samarbete mellan flera aktörer, något som beslutsgrupperna sett mycket positivt på. Tyvärr räcker inte medlen till alla ansökningar.
”Det har kommit in många intressanta ansökningar och beslutsgrupperna har haft ett tufft jobb i processen att välja ut de projekt som har beviljats medel och hur pengarna ska fördelas”, säger Hans Agné, VD Svenska Köttföretagen som ansvarat för årets utlysning.
Vi ser nu fram emot att arbetet i projekten kommer igång och att de sedan redovisas när de är klara och på ett tydligt sätt kommuniceras ut till branschen.