Hem / Aktuellt / Skaffa dig mer kunskap om kött 

2023-08-14

Skaffa dig mer kunskap om kött 

Foto U Åkesson, Kålpudding

Vad vet du till exempel om kött och hälsa? Testa dina kunskaper i den digitala kunskapsportalen Köttskolan.se. Här finns relevant och aktuell kunskap inom en rad olika områden. Både för konsumenter i allmänhet och för dig i branschen. Genom att lära dig mer om kött som råvara och del av vår kost kan du lättare göra eller förmedla smartare val av kött. Du kan enkelt kolla dina kunskaper genom att göra de sammanfattande quizen. Kunskapsportalen som Svenskt Kött publicerade redan 2017 har efter hand uppdaterats med avsnitt som till exempel det om antibiotika och om hälsa.

Köttskolan.se är öppen för alla och är ett kul sätt att bättra på dina köttkunskaper. Det är Svenskt Kött som samlar kunskap i text och bild och presenterar detta på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt.

Kött och hälsa 

Många talar just nu om mat och hälsa, och Köttskolan.se förklarar varför kött är ett bra val till en näringsrik måltid. Till exempel att hemjärn, som finns i animaliska livsmedel, håller en högre biotillgänglighet och koncentration än vegetabiliska proteinalternativ. Text och foto varvas med korta informationsfilmer, till exempel om just kött som en bra källa till järn

Du lär dig också mer om proteinets betydelse inte bara för näringstäthet utan även för att nå en god mättnadskänsla.

Kött i säsong 

Avsnittet säsonger och måltider ger inspiration om val av köttslag och styckningsdetaljer kopplat till årstider och mattraditioner. Nu på hösten slaktas merparten av svenskt lamm, ett smakrikt kött som vi inte väljer alltför ofta.

Johanna Westman, som satt samman avsnittet om säsonger och måltider, föreslår styckningsdetaljer av lammets frampart till höstens mustiga grytor. På Svensk Kötts webbplats hittar du även illustrativa styckningsschema med information om tillagning och recepttips för varje styckningsdetalj inom respektive djurslag.

Läs mer aktuellt

Visar alla

  • Alla
  • Djuromsorg
  • Grisgenetik
  • Klimat
  • Köttbranschen
  • Kretslopp
  • Kvalitet
  • Livdjur
  • Semin
  • Slakt
  • Ursprung