Både praktiska erfarenheter och tidigare studier visar på att förmedlingsvikten är en avgörande faktor för kalvarnas djurvälfärd i ungnötsbesättningar. Därför ville Gård & Djurhälsan med hjälp av medel från Branschutvecklingspengen ta fram en guide för när kalven är redo för förmedling, ta fram underlag för slakteriernas förmedlingar att höja nedre viktgränsen för avvanda kalvar samt tydliggöra fördelarna med en högre förmedlingsvikt på kalvar.
De har tagit fram underlag på vad förmedlingsvikten har för betydelse för kalvens hälsa, dödlighet och tillväxt genom litteraturstudier samt besättningsstudier. En begränsning i litteraturstudien var att många studier är gjorda utomlands där förhållandena ser annorlunda ut. Vilket gjorde besättningsstudierna här extra viktiga. Resultatet bekräftar vad som redan sagts, förmedlingsvikten har stor betydelse för kalvens utveckling.
Några viktiga punkter som skapar bra förutsättningar för kalven vid försäljning kom de fram till är:
- Kalven har fått optimalt med råmjölk (minst 10 % av sin födelsevikt av råmjölk med Brixvärde >22 %)
- Kalven inte har några tecken på sjukdom (öronen ska var upp, näsborrarna rena, ögon rena och pigga, ingen hosta eller ansträngd andning, pälsen ska vara blank och fin, rumpa och svans rena, navel frisk och avläkt)
- Kalven har en vikt på mint 90 kg
- Kalven har normalt hull
- Kalven är RS vaccinerad
- Kalven har 2 öronmärken
- Kalven har utfodrats innan transport
- Kalven har, inför långa transporter, fått elektrolyter för att förhindra uttorkning
På Gård & Djurhälsans hemsida finns en guide (både text och film) för bedömning av kalvar inför flytt. Där finns även en checklista med information för säljare, transportör och köpare samt en checklista vid transport och försäljning av kalv att ladda ner.
Läs hela rapporten för projektet här. Guiden och checklistorna hittar du här.