Hem / Aktuellt / Matpriser påverkar hållbara val

2023-03-29

Matpriser påverkar hållbara val

Karin Brynell från Svensk Dagligvaruhandel menar att handeln behöver klara av att ta hänsyn till både prisläget och fortsätta ett aktivt hållbarhetsarbete. Detta i ett läge när matpriserna stigit med 20%. Konsumenter handlar färre och billigare produkter. Man väljer bort ekologiskt/KRAV, både bland varumärkesprodukter och egna märkesvaror.

Inlägget kommer från branschorganisationens webbinarium som hölls 16 mars. Även forskare inom hållbarhet och psykologi fick ge inspel till handelns möjligheter att påverka konsumenter att fortsätta göra hållbara val. Malin Jonell, forskare vid Kungliga Vetenskapsakademien, menar att handeln kan spela en väldigt viktig roll i att klara av balansen mellan att hitta både billiga och hållbara produkter. Till exempel genom nudging. Niklas Laninge, psykolog, pekar på utmaningen i att utbudet är så otroligt stort att det är väldigt enkelt för konsumenter att ändra sitt köpbeteende. Han ser begrepp som hållbarhet och hälsa mer som barriärer, värderingar som inte passar in på billig mat. Kommunikationen behöver därför vara mer indirekt, genom hur och var produkter placeras i butik.

Handeln styr konsumentval indirekt

En förflyttning till mer indirekt kommunikation är något som Jenny Lönn, hållbarhetschef på ICA, håller med om. Hon beskriver det som att handeln har en utvecklad och bred verktygslåda för att ändra konsumentens beteende. Vad man väljer att göra kampanj på och var i butiken man hittar olika produkter. De för konsumenten omedvetna insatserna ger bättre effekt än att producera information av mervärden.

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, menar att kommunikationen måste förenklas. Tala om att det är gott, enkelt, billigt och lätt att tillaga. Åsa tror också på handelns möjligheter att påverka konsumenten till mer hållbara val genom urvalet av färdigrätter, ett produktsegment som ”går som tåget”.

Här kan du se webbinariet i sin helhet.

Läs mer aktuellt

Visar alla

  • Alla
  • Djuromsorg
  • Grisgenetik
  • Klimat
  • Köttbranschen
  • Kretslopp
  • Kvalitet
  • Livdjur
  • Semin
  • Slakt
  • Ursprung