Visar alla
Välj år
Köttbranschen
2023-05-17
PSE (Pale, Soft, Executive) är ett kvalitetsproblem som minskar värdet på skinkämnen, framförallt i produktion av tunnskivade charkprodukter. Då 70% av grisen går till charkframställning, är det en väsentlig faktor för lönsamheten. Rapporten ses av författarna som ett delresultat i att finna lösningar på PSE-förekomst i svenskt fläskkött.
2023-05-11
I måndags fattade regeringen beslut om ansökningsregler och utbetalning av elstöd till företag. Detta efter att EU-kommissionen 5 maj godkände regeringens formella stadsstödsanmälan. Elstödet omfattar registrerade näringsidkare, oavsett företagsform. Stödet söks via Skatteverket med start 30 maj.
Livdjur
2023-05-09
Passa på att fylla upp dina grupper nu när efterfrågan på smågrisar ökar!
Grisgenetik
2023-05-08
I mitten av april anlände de första gyltorna till Topigs Norsvins nybyggda avelsbesättning Innova Canada. Stallet är byggt för lösgående suggor i grupp under dräktighet och lösgående grisning.
2023-05-03
Under våren har aktörer som representerar svensk grisköttsproduktion genomfört tre workshoppar, som genomförts inom ramen för Agronods uppbyggnad av ny dataplattform. Agronods innovationscoach Lisa Brandrup-Wognsen har lett och inspirerat aktiviteterna, som gjorts både fysiskt och digitalt. Tillsammans har gruppen kartlagt flöden, identifierat skav och framtidsspanat. Därifrån har gruppen fått prioritera områden där datadelning gynnar och underlättar grisköttsproducenters vardag.
2023-04-28
Fredagen 28 april 2023 överlämnade branschorganisationerna för Sveriges slakterier och kött- och charkföretag viktiga punkter för ökad hållbar svensk kött- och charkproduktion till statssekreterare Dan Ericsson, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Livsmedelsstrategin 2.0 måste märkas bland företagen genom kraftigt förbättrad lönsamhet och fler konkreta mätbara åtgärder.
2023-04-25
Sverige har förutsättningar att säkra en robust livsmedelsförsörjning. Nationellt finns förmåga att lagra på gårdsnivå och i industriled. Detta rapporterar Macklean i ny rapport. Där beskrivs nötkreatur som en självklar buffert i livsmedelsförsörjningen. Även grisproduktion är del i svensk livsmedelsberedskap då den utgör ett levandelager som alltid finns tillgänglig för slakt.
2023-04-24
När de svenska medeltalen för 2022 redovisades visar de återigen att genetiken fortsätter att leverera! Antal producerade grisar ökade med 0,7 grisar från 27,7 till 28,4 producerade grisar per år. Även för slaktgrisarna ses en förbättring i tillväxt och foderförbrukning.
2023-04-18
I väntan på de svenska medeltalen får vi glädjas med våra norska griskollegor. I april publicerade Norsvin de norska medeltalen och de visade på fina produktivitetsökningar.