Hem / Pressrum / Digitala verktyg ger stöd för hög och jämn nötköttskvalitet

2023-11-22

Digitala verktyg ger stöd för hög och jämn nötköttskvalitet

Nu finns en ny innovativ modell framme som förutsäger ätkvalitet på nötkött vid slakt. Modellen bygger på parametrar och gränsvärden framtagna på vetenskaplig grund. Vår förhoppning är att modellen ska användas som ett komplement till nuvarande EUROP-systemet, som bedömer slaktkroppens form- och fettklass.

För att testa modellen i stort och för att validera de tio parametrarna och dess effekt på ätkvaliteten har två sensoriska tester genomförts. Dessa delar har Sveriges Lantbruksuniversitet gjort i samarbete med Högskolan i Kristianstad.

– I modellen styr parametrarna djurens/slaktkropparnas poäng och ju högre poäng, desto bättre förutsättningar för ett mört kött med god ätkvalitet.
Katarina Arvidsson Segerkvist, Sveriges Lantbruksuniversitet

– Nu finns dels ett webbaserat utbildningsverktyg och en interaktiv modell som beräknar förväntad köttkvalitet vid slakt. Detta hoppas vi ska kunna bredda avsättningskanalerna på en marknad som uttrycker ett behov av mer selektering mot högre och jämnare ätkvalitet.
Ulrika Åkesson, Svenska Köttföretagen

Projektet Meat Standard Sweden nöt (MSS nöt) har genomförts i nära samverkan med Sveriges Lantbruksuniversitet, Agroväst, Gård & Djurhälsan, Coop Sverige, HKScan samt Sveriges Nötköttsproducenter. Modellen har tagits fram genom finansiering från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, inom ramen för deras innovationssatsning EIP-Agri.

Relaterade länkar

Vill du veta mer?

Hans Agné

VD

Telefon : 010–130 89 01