Hem / Pressrum / Elektroniska öronbrickor införs för kalvar och lamm från 1 januari 2026

2025-05-26

Elektroniska öronbrickor införs för kalvar och lamm från 1 januari 2026

Ko med kalv på bete. Foto: Svenskt Kött.

Ko med kalv på bete. Foto: Svenskt Kött.

Sveriges slakterier har enats om en viktig framtidssatsning: Från och med den 1 januari 2026 ska alla nyfödda kalvar och lamm i Sverige märkas med elektroniska öronbrickor.

Syftet är tydligt – att stärka spårbarheten, förbättra djurvälfärden och effektivisera flödet från gård till slakteri.

– Det här är ett gemensamt steg mot en mer modern och konkurrenskraftig lamm- och nötköttproduktion i Sverige. Inom detta område ligger vi ännu efter omvärlden, men nu har vi bestämt oss för att vi är redo för en övergång, säger Hans Agné, vd på Svenska Köttföretagen.
– Med elektroniska öronbrickor i hela kedjan – från gård till slakteri – får vi ett system som effektiviserar arbetet, minskar risken för manuella fel och bidrar till en säkrare arbetsmiljö.

Redan idag används elektroniska öronbrickor på cirka 15 procent av landets nötkreatur och 35 procent av lammen. Tekniken är beprövad och uppskattad – inte minst för sin hållbarhet, precision och möjlighet till digitala kopplingar.

Svenska Köttföretagen har gett Gård & Djurhälsan uppdraget att driva och samordna projektet.

– Det här är ett naturligt steg mot att dra nytta av de digitala system som redan finns utvecklade för djurhållningen, säger Håkan Henrikson, vd på Gård & Djurhälsan.
– Vi ser stora möjligheter att bygga vidare på detta – till exempel förbättrad övervakning av djurhälsa, förenklad dokumentation och bättre datainsamling för både rådgivning och kontroll av arbetet på gårdarna.

Tydlig startpunkt – 1 januari 2026

Från och med den 1 januari 2026 ska alla nyfödda kalvar och lamm märkas med elektroniska öronbrickor. Den gemensamma startpunkten skapar förutsättningar för en smidig övergång och möjliggör stöd till uppfödare som behöver hjälp med anpassningen.

Ett samlat branschinitiativ

Bakom beslutet står samtliga slakterier inom Svenska Köttföretagen. Genom att agera gemensamt visar svensk köttproduktion styrka, framtidstro och ansvar.

Vill du veta mer?

Hans Agné

VD

Telefon : 010–130 89 01